Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2011 13:07 - Текстилен калъф
Автор: bremenna Категория: Хоби   
Прочетен: 1996 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.10.2011 13:18


 

 

Текстилен калъф- протектор (облечка) за книги и учебници
[1]
Опърпват ли се книгите ви докато ги носите в дамската чанта? А учебниците и тетрадките на детенцето ви приличат ли на халваджийски тефтер седмици след началото на учебната година, въпреки облечките? А направихте ли вече есенен разбор на гардеробите у дома? А отделихте ли много дрехи, които са за изхвърляне? Стойте! Ако все още не сте запратили торбите с дрехи в контейнера, не го правете. Днес ще ви дадем една идея, как да оползотворите стари дрехи като ги превърнете в стилни, шарени и/ или симпатични протектори за книги, учебници и тетрадки.
За да си направите протектор, облечка или калъфче ( както искате го наречете) ще трябва да се снабдите със следните материали:
-стара дреха чийто десен ви харесва, като е желателно материята да не е много разтеглива. За по- голямо удобство, изберете по-тънка материя.
-пистолет с горещ силикон или лепило за текстил
-за кориците ще са ви необходими: дебел картон или листове тънка ламарина или тънки и леки дървени плоскости или парчета плексиглас. За да не натоварвате себе си или детето си с тежестта на протектора, е препоръчително да се използват листове дебел картон, тъй като картонът е най- лекият материал от изброените.
1.Започнете изработката на калъф като измерите размерите на книгата, включително странична височина и добавите по половин сантиметър от всяка страна.
2. Изрежете от картон или материала, който сте избрали, две парчета, които да са с размерите на предната и задната корица на книгата.
3.Поставете книгата върху избраната от вас дреха и изрежете правоъгълно парче плат с размерите на книгата плюс няколко сантиметра от всяка страна. Посочените 1/2 сантиметър от всяка страна е минималната резерва, която се оставя. За ваше спокойствие препоръчваме поне по 2см. Ако не желаете плоскостите от вътрешната страна да се виждат, препоръчваме да вземете двойна шинира на плата, така че той да покрие плоскостите не само от външната страна, но и от вътрешната страна.
4. Поставете книгата между двете плоскости.
5.Внимателно книгата и плоскостите от опаката страна на парчето плат
6.Очертайте с креда или тебешир плоскостите, като не забравяте, че между тях ще има малко свободно пространство за страничното ръбче на книгата
7.Махнете книгата и със силикон или текстилно лепило залепете плоскостите от опаката страната на плата. Изчакайте да изсъхне
8. Резервите останали от плата, прегънете на триъгълници и залепете от опаката страна. Ако сте оставили двойна ширина, направете трапец и залепете.
9.Отрежете внимателно подгъва на дрехата, като се стараете да режете плътно до шева. От подгъва отрежете две парчета с размер равен на размера на кориците на книгата.
10.Залепете едно парче от подгъва от вътрешната страна на предната горица на калъфа, а другото парче залепете от вътрешната страна на задната корица. Тези ленти ще придъжват кориците на книгата ви. Ако лентите ви се струват много тесни, използвайте по- широки парчета от плата или широки сатенени ленти или парчета дантела. Трябва да се получи така, както се получават силиконовите облечки с регулатор от едната страна.
11. Декорирайте вашето калъфче по начин, който ви харесва- с рози от същия плат, с мъниста, с дантелени ленти, с брокатено лепило, с бои за текстил. Ако искате дори може да напишете с химикалка със златно или сребърно мастило името на детето ви, предмета, името на книгата.
 Идея: Вземете парче отрязано от подгъва с дължина равна на размера на книгата плюс 1см. Направете пюскюл от парче прежда, завържете пюскюла с връвка от друго парче прежда и използвайки игла прокарайте връвката през парчето от подгъва. Изгладете парчето плат, напръскайте с лак за коса с фиксация 5 или колосайте, за да стои твърдо. Ето ви един книгоразделител в тон с калъфката.
 
Идея: instructables.com
Стъпка по стъпка: http://www.instructables.com/id/No-Sew-Book-Protector/?ALLSTEPS


[1] http://www.instructables.com/image/FDVDY0IG51GETVQ/No-Sew-Book-Protector.jpg




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bremenna
Категория: Тя и той
Прочетен: 116663
Постинги: 33
Коментари: 45
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930